Ad Code

Responsive Advertisement

Aydınlık ve Karanlık Üzerine


 Karanlık Nedir?

  Eğer dünyada orta kuşak içerisinde yaşıyorsanız, gününüzün yarısı aydınlık diğer yarısı karanlık geçer. Bu aydınlık ve karanlığın birbirleri ile olan oranı yıl içerisinde, Dünyanın Güneşin etrafındaki konumununa göre bir değişiklik göstermektedir. Bu tür bir tanımlama maddesel bir karanlık tanımlamasıdır. Peki karanlık nedir? Karanlık, ışığın olmadığı aydınlık olmayan ortam demektir. Görme engelli bir fert olduğumuzu tahayyül ettiğimizde gözlerimizin bir karanlığa mahkum olduğunu söyleyebiliriz. Ancak diğer duyu organlarının gözdeki kranalığı ortadan kaldırma çabasına şahit oluruz. Bu durumu şu şekilde açıklayabiliriz, görme engelli bir bireyin duyma konusundaki hassasiyetinin normal bir insandan daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. 
  Her ne kadar görme organı olan gözün eksikliğini diğer organlar gidermeye çalışıyor olsa da bunda normal birey kadar muvaffakiyet sağlaması ekseri olarak mümkün değildir. Çünkü görme bir insanın idrakine giden en büyük yol görmeden geçmektedir. Peki görmek, zihinsel aydınlığı kesin kılmakta mıdır? Bu soruya tarih bizlere çok net bir şekilde "Hayır" cevabını vermektedir. 
     Asıl karanlık, insanın biyolojik olarak dinlenmeye vakit ayırdığı akşamdan tanyeri ağarana kadar olan vakit değil, insanın ruhunun, idrakinin, ideallerinin vb. güzel hasletlere ulaşöa arzusunun mahpus olduğu her yer ve her andır. Bu mahpusluğun adli mahpusluk ile ortak noktalarının olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bir ayniyet taşımamaktadır. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement