Ad Code

Responsive Advertisement

Haber Programları Üzerine


 Haberler Üzerine 

  Bir kimsenin ağaçtan düşerek, kolunun kırılması veya ağacın çiçek açması ikisi de haber niteliği taşımaktadır. Ancak bizim için haber denildiği zaman akla; gasp, hırsızlık, yalan, ölüm, yaralama, savaş vb. bütün olumsuz olaylar gelmektedir.

  Eskiden günün akşam saatlerinde haber saati vardı. Ancak medyanın yaygınlaşması ile günün her anında haberler yayınlayan birçok kanal var. Bunlar sadece televizyon kanallarında değil, Instagram, Facebook, Twitter, Google gibi dijital ortamlarda da mevcut. 

   Evlerin başköşelerine konulmuş, ultra görüntü ve ses kalitesine sahip televizyonlar bangır bangır haber yapıyor. Peki bu haberlerde neler anlatılıyor? Bir hafta haber kanalları seyredildiğinde karşımıza çıkacak olan şeyler kısaca şunlardır.

  1. Trafik kazaları
  2. Ölüm
  3. İntihar
  4. Soygun
  5. Gasp
  6. Şiddet 
  7. İstismar
  8. Doğa Katliamı 
  9. Küresel ısınma
  10. Savaş

     Bu başlıklardan şok daha farklı olarak daha fazla madde sayılabilir. Bütün bu sayılan maddeler şunu gösteriyor. Toplum ve dünya olarak haberlerin ve haber programlarının bize haber olarak sunduğu şeylerin büyük bir kısmı sadece olumsuz olayları kapsamaktadır. Bir haber programını izlediğimizde bir dağ manzarası, yeni doğmuş bir keçi yavrusu, bir kutlama kısaca insanın yüzünü güldürecek bir haber sayısı devede kulak gibi kalmaktadır.

   

   Olumsuz, kötü, vahşi, canice, menfur gibi kavramlar ile tarif edilen bu olayların ruh halimizi olumsuz anlamda etkilemeyeceğini düşünmek büyük bir yanılgıdır. Çünkü günün her anında karşılaştığımız bu olaylar, insanlığa dair olan umudumuzu, güvenimizi ve yaşama sevincimizi kötü bir şekilde etkilemektedir. En basiti akrabasını öldüren, komşusunu dolandıran, alkollü araç kullanıp bazı insanları canından eden, geçirdiği bunalım sonucu intihar eden kimseye dair haberleri neredeyse her gün görmekteyiz. Sadece yetişkin bireyler değil zihinsel olarak belirli bir yetkinliğe ulaşmamış çocuklar da bu tarz haberleri izlemekte veya duymaktadır. Bu müşahedenin suç işleme yaşını her geçen yıl düşürdüğü kriminolojik veriler ile açığa çıkmaktadır.

   Bütün bu söylemler haberler asla izlenmeli, duyulmamalı şeklinde algılanmalıdır. Kafasını devekuşu gibi toprağa gömmek faydalı olmaktan ziyade zararlıdır. Çünkü o zararlı eylem insana binlerce kilometre uzakta olmasına rağmen her an karşısına çıkma potansiyeline sahiptir. Bu tarz haberlerden haberdar olunmalıdır. Çünkü kötüyü, kötülüğü, cehaleti, vahşeti, caniliği müşahede eden bir kimse onun zararlarını da müşahede etmektedir.

  Bu tarz olumsuz eylemlerden nasıl uzak olacağımızı, nasıl iyi bir insan olacağımızı bu haberlerden anlayabiliriz. Bir dolandırıcıya edilen hakaret, beddua ve bütün menfur söylemleri duyduğumuzda dolandırıcılık eyleminin ahlâken iyi bir eylem olmadığını idrak ederiz. Yahut ormanda piknik yapan bir güruh ateşi söndürmeden gittiği için yangına sebep olmuş. Bazı bitki ve hayvan türlerinin telef olduğuna dair bir haberde duyabiliriz. Piknik özünde güzel ve iyi bir eylem olmasına rağmen, geride kalan ateş nedeniyle piknik yapan grup bir doğa katili olmaktadır. İnsan bu yangın haberini gözlemlediği zaman, ateşi söndürmeden bırakmanın bir yangına sebep olması ihtimalinin farkına varır. Sonuçta ateşi söndürmemek ahlâken olumsuz bir davranış olarak zihne kazınır ve insan davranışlarına dikkat eder.Bu tarz örnekleri çoğaltabiliriz.

  Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz. Vahşilik, cehalet, şiddet, hırsızlık vb. durumlara dair haberler görmemiz olumsuz olarak bizi etkilemektedir. Ancak bu olumsuzlukları izole etmek, düzeltmek ise yine bizim elimizdedir. Karşılaştığımız kötülük canavarı ile savaşırken canavarlaşmamaya dikkat etmeliyiz.


Yorum Gönder

1 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement